Er bestaan twee soorten groene daken, namelijk extensief en intensief. Een extensief groen dak is voor de ‘sier’ en kan niet belopen worden. Een intensief dak is meer te vergelijken met een tuin en kan wel belopen worden (daktuin). Voor deze laatste gelden heel andere regels in verband met dakbelasting en bouwvergunning.
Voor het aanleggen van een intensief groen dak moet een bouwvergunning aangevraagd worden. Voor een extensief groen dak moet dat soms ook, dit is afhankelijk van de grootte en het gewicht. Als het gewicht van het groene dak (verzadigd met water) meer is dan tweehonderd kilo per vierkante meterof de dikte van de substraatlaag (speciaal samengestelde daktuinaarde van gebroken kleikorrels en ander organisch materiaal) meer dan twintig centimeter is, moet er een vergunning worden aangevraagd. Bij een licht extensief groen dak of vegetatiedak is dat niet nodig.
Soms kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Een groen dak verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk en het regenwaterafvoerstelsel wordt minder belast. Daarom verstrekken een aantal gemeentes subsidies. Vraag naar de mogelijkheid bij je eigen gemeente.